3 Şubat 2018 Cumartesi

Hemşirelik Halk Sağlığı Su kirliliği Konusu Ders Notları

İstenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğini ölçülebilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve yoğunlukta suya karışmalarıdır.

Su Kirliliği Kaynakları 1.Belli bir kirlilik kaynağından olan su kirliliği: Suyu kirleten belli bir kaynak vardır. • Örneğin boru hattı, kanalizasyon hattı, atık depolama çukuru gibi. • Özellikle bu tip kirlenmeye iyi arıtılmayan fabrika atıkları veya iyi planlanmamış atık tesisleri neden olur. 1.Tek bir kaynaktan olmayan su kirliliği: Çeşitli kaynaklardan gelen kirleticiler neden olmaktadır. – Daha çok tarımda kullanılan kimyasal gübreler, böcek ilaçları, asit yağmurları bu tip su kirliliğine yol açmaktadır.

Su kirliliği kaynakları

 Katı atıkların yanlış depolanması, Kimyasal gübre atıkları, Tehlikeli atıklar. Bu kaynaklar nedeniyle yerüstü sularına göre daha zor kirlenen yeraltı suları bile ciddi tehdit altındadır

Su kirlilik tipleri

1. Biyolojik kirlenme
 2. Toksik maddelerle olan kirlenme

1. Biyolojik Kirlenme:  Parazit, bakteri, virüs ve mikroorganizmalarla olan biyolojik kirlilik,
  Suda büyüyen, genel de kimyasal kirlilik sonucu oluşan su bitkileri ile olan kirliliktir.
 • Su bitkileri suyun kalite ve niteliğini bozar, oksijeni kullanarak su canlılarının yaşamasına engel olur. 126

2. Toksik Maddelerle Olan Kirlenme İnorganik kimyasallarla oluşan kirliliktir. Bu kirliliğin kaynakları madenler, rafineriler, kimyasallarla çalışan sanayidir.  Radyoaktivite kirliliği. En önemli kaynağı nükleer santraller ve askeri silah denemeleridir. Sentetik organik kimyasallarla oluşan kirlilik. İnsanlar tarafından üretilen bazı solventler, DDT gibi pestisitler, içinde bu grup kimyasallar yer alan mürekkep , yapıştırıcı, boya ve cilalar.

Toksik maddelerle olan su kirliliğinde en önemli kirletici grup.

 127 Su ile ilişkili sağlık sorunları • İshal • Dizanteri
• Kolera 
• Tifo ve paratifo 
• Hepatit A ve E 
• Yersinya enfeksiyonu
 • Sıtma 
• Barsak parazitozları
 • Şistosomiazis 
• Giardiyazis 
• Dengue humması 
• Dracunculiasis 
• Legionella enfeksiyonu 
• Leptospira enfeksiyonu 
• Kampilobakter enfeksiyonu 
• Norwalk vb. virüs enfeksiyonu 
• Siyanobakteri toksikozları 
• Onchocerciasis 
• Mantar hastalıkları 
• Arsenik zehirlenmesi 
• Kurşun Zehirlenmesi 
• Fluorosis 
• Boğulma 
• Malnutrisyon 128 Su tasarrufu sağlama ve kirliliği önleme
 Ulusal düzeyde politikalar belirlemek, hayata geçirilmesini sağlamak,
 Atık suların arıtımı için tesis sayısını arttırmak,
 Tarımda zararlılarla mücadelede kimyasal ilaç kullanmak yerine biyolojik mücadele yöntemi uygulamak, mineral gübre kullanımından kaçınarak yer altı sularının kirlenmesini önlemek,
 Tarımda vahşi sulamadan modern sulamaya geçiş yapmak,

Deniz, nehir, göl, dere vb. sulara katı atık ve sıvı çöp atımını önlemek,
Erozyonu önlemek için ağaçlandırma yapmak,
 Minimal düzeyde deterjan kullanma, deterjan seçiminde fosfatsızı tercih etmek,
 Gereksiz su ve elektrik tüketmemek, tüketimi önlemek