İstenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğini
ölçülebilecek oranda bozmalarını sağlayacak
miktar ve yoğunlukta suya karışmalarıdır.
Su Kirliliği Kaynakları
1.Belli bir kirlilik kaynağından olan su kirliliği: Suyu
kirleten belli bir kaynak vardır.
• Örneğin boru hattı, kanalizasyon hattı, atık depolama çukuru
gibi.
• Özellikle bu tip kirlenmeye iyi arıtılmayan fabrika atıkları
veya iyi planlanmamış atık tesisleri neden olur.
1.Tek bir kaynaktan olmayan su kirliliği: Çeşitli
kaynaklardan gelen kirleticiler neden olmaktadır.
– Daha çok tarımda kullanılan kimyasal gübreler,
böcek ilaçları, asit yağmurları bu tip su
kirliliğine yol açmaktadır.
Su kirliliği kaynakları
Katı atıkların yanlış depolanması,
Kimyasal gübre atıkları,
Tehlikeli atıklar.
Bu kaynaklar nedeniyle yerüstü sularına göre daha zor
kirlenen yeraltı suları bile ciddi tehdit altındadır
Su kirlilik tipleri
1. Biyolojik kirlenme
2. Toksik maddelerle olan kirlenme
1. Biyolojik Kirlenme:
Parazit, bakteri, virüs ve mikroorganizmalarla olan
biyolojik kirlilik,
Suda büyüyen, genel de kimyasal kirlilik sonucu
oluşan su bitkileri ile olan kirliliktir.
• Su bitkileri suyun kalite ve niteliğini bozar, oksijeni
kullanarak su canlılarının yaşamasına engel olur.
126
2. Toksik Maddelerle Olan Kirlenme İnorganik kimyasallarla oluşan kirliliktir. Bu
kirliliğin kaynakları madenler, rafineriler,
kimyasallarla çalışan sanayidir. Radyoaktivite kirliliği. En önemli kaynağı
nükleer santraller ve askeri silah
denemeleridir. Sentetik organik kimyasallarla oluşan kirlilik.
İnsanlar tarafından üretilen bazı solventler,
DDT gibi pestisitler, içinde bu grup kimyasallar
yer alan mürekkep , yapıştırıcı, boya ve cilalar.
Toksik maddelerle olan su kirliliğinde en önemli
kirletici grup.
127
Su ile ilişkili sağlık sorunları
• İshal
• Dizanteri
• Kolera
• Tifo ve paratifo
• Hepatit A ve E
• Yersinya enfeksiyonu
• Sıtma
• Barsak parazitozları
• Şistosomiazis
• Giardiyazis
• Dengue humması
• Dracunculiasis
• Legionella enfeksiyonu
• Leptospira enfeksiyonu
• Kampilobakter enfeksiyonu
• Norwalk vb. virüs enfeksiyonu
• Siyanobakteri toksikozları
• Onchocerciasis
• Mantar hastalıkları
• Arsenik zehirlenmesi
• Kurşun Zehirlenmesi
• Fluorosis
• Boğulma
• Malnutrisyon
128
Su tasarrufu sağlama ve kirliliği önleme
Ulusal düzeyde politikalar belirlemek, hayata geçirilmesini
sağlamak,
Atık suların arıtımı için tesis sayısını arttırmak,
Tarımda zararlılarla mücadelede kimyasal ilaç kullanmak
yerine biyolojik mücadele yöntemi uygulamak, mineral gübre
kullanımından kaçınarak yer altı sularının kirlenmesini
önlemek,
Tarımda vahşi sulamadan modern sulamaya geçiş
yapmak,
Deniz, nehir, göl, dere vb. sulara katı atık ve sıvı
çöp atımını önlemek,
Erozyonu önlemek için ağaçlandırma yapmak,
Minimal düzeyde deterjan kullanma, deterjan seçiminde
fosfatsızı tercih etmek,
Gereksiz su ve elektrik tüketmemek,
tüketimi önlemek
3 Şubat 2018 Cumartesi
Benzer Yazılar
Yorum Gönder